Omarm je angst

We leven momenteel in een onwerkelijke tijd. Dit kan veel angst en stress veroorzaken. We kunnen bijvoorbeeld helemaal meegetrokken worden in de misère van de wereld en je innerlijke bange kind reageert hier heftig op. Het is goed te beseffen dat we hier iets aan kunnen doen en dat we hier niet aan overgeleverd zijn. Het is belangrijk om niet teveel invloeden van buitenaf binnen te laten komen maar juist goed bij jezelf te blijven! Als je voelt dat angst je meesleurt en je niet meer helder kan denken, werk dan aan je fundering. Aan je fundering werken is groeien in het bij jezelf blijven zodat je je angst veilige grond kan geven. Als je dit niet doet dan is de kans dat je uit je aarding schiet groot en gaat je weerstand snel omlaag. Vooral nu is het van belang om innerlijk werk te doen. Dit doe je om een goede ouder te zijn voor je kind. Op die manier ben je er voor je angst en paniek maar je blijft zelf overeind.

Als je angstig bent is het goed om tegen jezelf te zeggen:

Het leven is oke”,

“ De mensen zijn oke”

“Ik ben oke”.

Oefening:

Ik heb een mooie oefening om weer terug in je kracht te komen. Zodat je je angst kan omarmen en hem expressie kan geven. Op deze manier ben je een hele liefdevolle ouder voor je angstige kind.

1) Ga op een (fleece) kleedje staan. Het kleedje staat voor jouw vrije ruimte. Voel dat je hier stevig staat en vrij van angst.

2) Leg dan nog een kleedje aansluitend aan het kleedje waar je op staat en zet daar ook een stoel op. Dit kleedje en de stoel staat voor jouw angst.

3) Loop dan langzaam naar het aansluitend kleedje en loop naar de stoel. Maak contact met jouw angst door de stoel aan te raken. Als de aanraking goed gaat, haal dan de stoel weg en ga op de plek van de stoel/angst staan, zodat je de angst fundering kan geven. Kan je de angst dragen? Als dit te snel gaat loop dan weer terug naar het eerste kleedje en doe de oefening iets langzamer.

4) Het kan ook zijn dat je de angst nu niet meer voelt en het gevoel naar binnen is geslagen. Het is belangrijk om vrije expressie te geven aan deze gevoelens van angst en paniek. Ga nu op een groter kleed staan ( bijvoorbeeld je vloerkleed) en geef expressie aan je angst en paniek. Breng je lichaam in beweging en voel welke klanken er vrij willen komen uit je keel: schreeuw, krijs. Maak jammerende en kermende geluiden. Geef vrije expressie aan je gevoelens.

5) Ga dan weer op je op je eerste kleedje staan waar je deze oefening bent begonnen en voel even na.

6) Het is belangrijk deze stappen via deze volgorde te doen. Op deze manier gebeurt het veilig met grond onder je voeten.

Liefde en aandacht

Omdat we nu niet meer hoeven te rennen en vliegen om op tijd afspraken na te komen, wat op zich al een hele verademing kan zijn, kunnen we stilstaan waar we nu echt behoefte aan hebben en tijd maken en liefde en aandacht geven aan ons welzijn en onze emoties. Oude energie van angst die al lang in ons opgeslagen ligt opgeslagen angst van ons verleden, van onze jeugd en vorige levens komen nu tijdens deze crisis-situatie naar de oppervlakte. Probeer daarom zo veel mogelijk je angst te omarmen zodat je jezelf kan healen van oude wonden. Verantwoordelijkheid nemen voor je emoties (je innerlijke kinderen) en daar altijd voor klaar staan, is essentieel. Dit is de basis om je bij jezelf en daarmee in de buitenwereld veilig te voelen. Je innerlijke kind heeft vertrouwen nodig dat het altijd gesteund wordt door jou als volwassene. Dit vertrouwen kan je trainen door het structureel aandacht en liefde te geven. Koop een mooie teddybeer, niet te groot en niet te klein. Eentje die je goed kan vasthouden en fijn kunt knuffelen. Je teddybeer staat representant voor je innerlijk kind.

Gedurende de dag kan je in contact blijven met je angst door tegen je innerlijk kind te praten. Houd je kind voor je en zeg tegen haar:  “Ik zie dat je angstig bent, daarom ben hier ik voor jou, jij bent het allerbelangrijkste in mijn leven, wat heb je nu nodig van mij?”

Door deze oefening op vaste tijden bijvoorbeeld in de ochtend of avond voor het slapen gaan te doen vertrouwt je innerlijke kind steeds meer op je.

6 tips voor meer zelf-liefde gedurende een stressvolle periode.

1)        Sta stil bij je angsten en andere emoties en praat tegen je kindsdelen.

2)        Wees eens kinderlijk creatief door te tekenen of te schilderen.

3)        Door lekker vrij te dansen in je woonkamer kom je uit de kramp.

4)        Maak heerlijke lange wandelingen in de natuur.

5)        Luister naar je intuïtie, doe alleen wat goed voor je voelt.

6)        Luister naar mijn innerlijk kind visualisatie.

Meld je aan voor een Online Lichtcirkel. Tijdens de Online Lichtcirkel zullen we samen een stralend veld creëren waarmee we de zaadjes van licht en compassie in onszelf en elkaar kunnen laten ontkiemen. Onze harten gaan meer open zodat we opgetild worden uit de zwaarte en onvoorwaardelijke liefde kunnen ervaren. Dit gevoel kan je meenemen in je dagelijks leven en dit blijven voeden. Regelmatig met een Lichtcirkel meedoen helpt je in dit proces. 4 April is de eerst volgende. Voor meer informatie en datums: https://www.lightworker.eu/lichtcirkels-nl/lichtcirkel-3-maart-2020/

Veel liefs,  Ellen Worm

De prachtige foto is gemaakt door: @piet.w.photography

Een gedachte over “Omarm je angst

Reacties zijn gesloten.