Kies voor het licht in jou

(Hoog) gevoelige mensen zijn intense voelers en pikken ook veel gevoelens en emoties op van hun omgeving. Dit kan soms intens zijn en veel angst en schrik veroorzaken. Daarom is het van belang om te weten dat ons innerlijk licht onze kracht is! Er zijn momenteel liefde en angst aanwezig. Gelukkig dragen we een groot licht in ons. We zijn in staat onze zonnestralen in het duister te laten schijnen en kunnen blijven voelen dat wat er ook om ons heen gebeurt er ook liefde is. Het leven op aarde is nu een spookhuis maar onze innerlijke zon straalt door de angst heen en deelt liefde uit in de wereld voor onszelf en anderen.

Oefening: Voel je vrij als een vogel.

Angst vernauwt ons bewustzijn, daardoor kunnen we veel onrust ervaren, hartkloppingen en benauwdheid voelen. Het is belangrijk om verbondenheid te voelen met het grotere geheel. Dan ervaar je gelijk ook een ander perspectief dat ook tot onze beschikking ligt.

Stel je voor dat je een vogel bent en hoog in de boom zit. Je bent helemaal vrij en je bent ook de boom, diep geworteld met het leven. Je staat tussen hemel en aarde!

Neem deze visualisatie en het gevoel van vrijheid mee in je wandeling in de natuur. In de natuur is het eenheidsbewustzijn goed voelbaar. Daardoor kunnen we voelen dat we verbonden zijn met iedereen. Laad je helemaal op aan de energie van de natuur. Ga heerlijk in het zonlicht staan en open al je cellen voor dit licht. Laat dit licht zich ankeren in je heupen en zak met je energie in je eigen energie veld.

Waar kies je voor?

Richt je in deze tijd van de pandemie vooral op jezelf. Wat wil je al heel lang doen maar had je nooit eerder de tijd voor? We hebben namelijk geen controle over wat er in de wereld gebeurt. Sterker nog als je je verbindt met wat er steeds om je heen gebeurt zoals het nieuws of complottheorieën op de voet volgt dan word je angst en gevoel van onmacht alleen maar groter. Toch de controle willen blijven houden veroorzaakt nog meer lijden in onszelf en in de wereld. Je wordt het duisternis als je je helemaal laat meevoeren door alle negativiteit. Waar kies je voor? Voor liefde of voor duisternis?

Je kan momenteel vlagen van angst voelen. Zet dan bewust een stap terug uit het collectieve angstveld en stap in plaats daarvan heel bewust in het liefdesveld van je hart. Zodat je innerlijk licht krachtig straalt en daarmee voelbaar en beschermend werkt. Door dit te doen help je niet alleen jezelf maar ook anderen. Verbind je hart, lichaam en zielenstroom met Moeder aarde. Dit is lichtwerk!

Sommige mensen zullen liever in de controlestand willen blijven zodat ze niet hoeven te voelen wat er echt in hen ons afspeelt zoals angst, pijn en leegte. Als we dit kunnen voelen kunnen we verantwoording nemen voor onszelf en kijken wat echt bijdraagt aan een grotere bewustzijnsgroei zodat we toekomstige virussen vanuit de wortel kunnen aanpakken. Ik schrik van al die negatieve onzin die ik op sociaal media voorbij zie komen, zoals de meest krankzinnige complottheorieën over corona als gevolg hiervan. Ze gaan volkomen voorbij aan het feit dat we allemaal gewoon mensen zijn, met onze angsten, ons verdriet en onze hoop. En dat iedereen op zijn eigen manier het beste probeert te doen. Angst en wantrouwen zaaien is helaas iets heel ouds. Het inspelen op de angsten van een persoon of groep heeft namelijk als voordeel dat je er direct de aandacht mee trekt. Vaak zit hier iemand achter die zelf zijn donkere kant niet durft aan te kijken en daardoor wantrouwend is geworden. Bange mensen zijn bovendien gemakkelijker te overtuigen, en nemen eerder irrationele beslissingen.

Het is de kern van elke complottheorie. ‘Men’ verzwijgt iets. In de regel zijn er dan drie hoofdrolspelers. De overheid heeft een snood plan, de wetenschap laat zich voor het karretje spannen en de media weten ervan, maar worden van hogerhand gesommeerd te zwijgen.

Hoe groter de ramp, hoe groter het complot. Zie 9/11 (dat was de Amerikaanse regering zelf), zie de moord op president Kennedy (de CIA, de maffia en de militaire industrie samen). Dat deze wereldwijde crisis wordt veroorzaakt door iets simpels als een vleermuisvirus uit China, dat geloven alleen de blinden, de naïeven, de useful idiots. (bron het parool) 

Duurzaam ondernemen

Beter omgaan met de wereld door duurzaam te ondernemen is essentieel. Deze kant gaan we sowieso op een andere kant op gaan kan simpelweg niet meer. Kijk daarom vooral wat je zelf kunt doen om deze tijd zinvol te benutten en geef je creatieve geest en talenten alle ruimte voor het welzijn van alle mensen en dieren en natuur op aarde.

Nu veel fabrieken stil liggen worden oa handgemaakte, authentieke en duurzame producten belangrijk. En dat is maar goed ook want er is veel te veel goedkope troep van slechte kwaliteit op de markt te verkrijgen wat massaal gekocht wordt. De Chinese overheid stimuleert internationale handel door de kosten van het vervoer minimaal te maken. Door de ontzettend hoge aantallen die ze produceren, lage lonen en slechte arbeidsvoorwaardes (kinderarbeid in China is een groeiend probleem) en slechte materialen van kleding kunnen ze heel veel spullen verkopen voor een schijntje. Buiten dat besef je zo onderhand wel dat het kopen van goedkope spullen je vaak een kat in de zak oplevert. Er zijn tegenwoordig steeds meer grote ketens die ook een duurzame lijn verkopen. Je betaalt iets meer, maar je hebt ook veel meer.  Wil je graag zelf duurzaam gaan ondernemen? Kijk eens op de website van (MVO) maatschappelijk verantwoord ondernemen voor inspiratie.

BEWUST VAN HET HUIDIGE MOMENT

Hoe kom je nu tot rust in deze chaotische tijd zodat je echt op jezelf en je talent kunt focussen? Daarvoor is het noodzakelijk om terug te komen in het huidige moment. Ik ben al jaren lid van een Sangha groep, iedere twee weken komen we bij elkaar om te mediteren, te delen en om mindfulness te beoefenen. In de traditie wordt een groep van beoefenaren samen een Sangha genoemd. Sangha is een woord uit het Sanskriet en betekent spirituele gemeenschap. Dit kan een groepje deelnemers in een retraite zijn, maar dus ook een groep mensen die regelmatig samen komt om een avond te mediteren en ervaringen uit te wisselen. Ook leken kunnen lid worden. Er zijn momenteel diverse mogelijkheden voor het bijwonen van online meditaties via Stichting Leven in Aandacht. Ze vragen een vrijwillige bijdrage. Zo kun je inspiratie en kracht ontvangen voor jezelf en de mensen om je heen. Kijk daarvoor eens op www.aandacht.net

Twee belangrijke onderdelen van de Sangha zijn de ademmeditatie en de loopmeditatie. Deze oefeningen komen uit het werkboek Sangha werkboek ‘Stichting leven in aandacht.’

Ademmeditatie:  STOPPEN EN RUIMTE VOELEN.

Ga lekker zitten en herhaal alle zinnen afzonderlijk in een langzaam tempo in jezelf. Spreek de zin eerst helemaal uit en daarna alleen de afkoring die achter de zin staat. Blijf je ademhaling volgen terwijl je de zinnen langzaam in jezelf herhaalt.

Ik adem in en ik weet dat ik inadem, Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem. In / Uit

Ik adem in en ik zie mezelf als een bloem, Ik adem uit en ik voel me fris. Bloem / Fris

Ik adem in en ik zie mezelf als een berg, Ik adem uit en voel me stevig. Berg / Stevig

Ik adem in en zie mezelf als stil water, Ik adem uit en weerspiegel al wat is. Stil water / Weerspiegelen

Ik adem in en zie mezelf als ruimte. Ik adem uit en ik voel me vrij.  Ruimte / Vrij

Loopmeditatie:

Loopmeditatie kun je overal en altijd, waar je ook loopt, beoefenen. Loopmeditatie houdt vooral in dat je bewust loopt. Je loopt om te lopen, niet om ergens aan te komen. Je loopt in vrijheid en stabiliteit, niet langer gehaast. Je bent aanwezig in ieder stap. Kijk om je heen en zie hoe geweldig het leven is: de bomen, de overdrijvende wolken, de oneindige hemel. Luister naar de vogels. Voel de frisse wind. Het leven is overal om je heen. Je leeft, bent gezond en in staat om in vrede te lopen. Je oefent om te lopen als een vrij mens en je voelt je stappen steeds lichter worden. Je geniet van iedere stap die je zet. Iedere stap is voedend en helend. Wanneer je loopt toon je met iedere stap je dankbaarheid en liefde aan de Aarde.

HOE LOPEN WE BINNEN?

Bij loopmeditatie binnenshuis stemmen we onze ademhaling af op onze voetstappen. Je begint op een inademing met een stap met je linkervoet. Op een uitademing neem je een stap met je rechtervoet. En zo ga je door, steeds inademend bij een stap met de linkervoet en uitademend bij een stap met de rechter. Je bent je bewust van je hele lichaam. Je handen zijn gevouwen voor je borst en je gezicht is ontspannen in een glimlach. Je lichaam beweegt in een vloeiende beweging, in harmonie met je adem. Je aandacht gaat uit naar de volledige aanraking van je voeten met de grond. Zo nodig verander je de lengte van je passen om sneller of langzamer te gaan, maar je verandert niet het ritme van je adem. Je kunt ook een gatha zeggen als je loopt: Bij de inademing: Ik ben aangekomen. Bij de uitademing: Ik ben thuis gekomen. Je kunt beginnen met 5 minuten en de loopmeditatie opbouwen tot een kwartier.

Oefening: Ik ben een kristal

Vanuit naar binnen geslagen en verlamde angst kan je je totaal afzonderen van alle mensen omdat je denkt dat dit hoort, we hebben het echter psychisch nodig om in verbinding te zijn met onze omgeving. Zoek iemand die je af en toe kunt bezoeken en waar je van weet dat het veilig is bij hem of haar, bespreek de regels dan ook met elkaar wat veilig is om te doen en wat je beter kunt laten zodat je bij elkaar een toevluchtoord van rust en vrede kunt vinden. Lees mijn artikel: “Omarm je angst” link hier zodat je expressie kunt geven aan de angst die binnen in jou leeft en gezien wil worden. Hierdoor geef je je angst een bedding zodat je ook het mooie van deze tijd kunt zien. We zijn op weg naar een nieuw tijdperk waar de wereld meer in balans komt, wees niet bang maar omarm de nieuwe kansen die er voor ons allemaal zijn. Ook deze periode gaat voorbij, dus haal het beste eruit!

Voor je naar buiten gaat kan je een mooie oefening doen om op een eenvoudige manier bij je lichtkracht te kunnen blijven:

Herhaal in jezelf de volgende woorden en leg beide handen op je buik:

“Ik ben een kristal”

“Alle mooie energie komt bij mij binnen”’

”Alle energie die niet bij mij hoort gaat weer terug naar waar het vandaan komt”’

Lichtcirkel

Meld je aan voor een Online Lichtcirkel. Ik raad je aan om mee te doen met de maandelijkse groepshealingen. Dit zal je Lichtkracht, zelfrealisatie en energie zoveel meer vergroten dat het lastig wordt voor virussen. Tijdens de Online Lichtcirkel zullen we samen een stralend veld creëren waarmee we de zaadjes van licht en compassie in onszelf en elkaar kunnen laten ontkiemen. Onze harten gaan meer open zodat we opgetild worden uit de zwaarte en onvoorwaardelijke liefde kunnen ervaren. Dit gevoel kan je meenemen in je dagelijks leven en dit blijven voeden.

Regelmatig met een Lichtcirkel meedoen helpt je in dit proces. De eerst volgende Lichtcirkel is zaterdag 4 april. 

Blijf in het hier en nu. Ga uit je hoofd en zak in je buik. Alles is goed hier. Mooie Mantra: Ik ben veilig, ik wordt gedragen door de stroom van het leven. Ook in deze situatie krijgen we allemaal wat we nodig hebben, voor de een is dat rust voor de ander is dat iets anders. Wat brengt deze situatie jou?

Hou van het licht in jou,

Lieve groet, Ellen Worm