“Black Friday Bewustzijn: De Milieugevolgen van Onze Aankopen”

Koopgedrag en Bewuste Keuzes

Het is de hoogste tijd dat we ons realiseren hoe cruciaal ons individuele koopgedrag is voor de wereldwijde stikstofniveaus en de algemene milieuvervuiling. Op grote schaal kunnen alleen wijzelf de wereld veranderen door bewuster te worden van onze keuzes als consumenten. Laten we stilstaan bij de enorme impact die onze consumptiekeuzes hebben op het milieu.

Bewust produceren en kopen

Nederland staat bekend om zijn efficiënte vleesproductie met minder stikstofuitstoot in vergelijking met andere landen, zoals de Verenigde Staten, die veel vlees consumeren. Door vlees te produceren voor buitenlandse landen zoals de VS dragen we indirect bij aan het verminderen van de wereldwijde stikstofuitstoot door efficiënter te produceren. Het is echter ook eerlijk om de verantwoordelijkheid voor de uitstoot bij de consument in Amerika te leggen. Hier zou veel meer over nagedacht mogen worden door ondernemers en de politiek.

Laten we ook eens kijken naar ons koopgedrag. We kopen massaal goedkope producten uit China. Deze producten hebben vaak een aanzienlijke milieu-impact door de massaproductie en vervuilende processen die eraan ten grondslag liggen. Als we bewust kiezen voor duurzame alternatieven, zoals een duurzame balpen met vervangbare vulling bijvoorbeeld, in plaats van goedkope pennen die maar een paar weken meegaan, verminderen we de milieuvervuiling die gepaard gaat met de productie van die goedkope items.

“Onze Aankopen, Onze Lucht”

Het is tijd om bewust te worden van de gevolgen van ons koopgedrag. Door minder te consumeren, bewuste keuzes te maken en te kiezen voor producten die op een meer milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd, kunnen we niet alleen de stikstofproblemen in eigen land verminderen, maar ook wereldwijd.

“China is zo vervuild doordat wij die goedkope spullen kopen die zij produceren dat ze hun babypoeder in Nederland moeten inkopen omdat hun koeien vervuild zijn en dat schaad baby’s.”

Elke dagelijkse keuze die we maken heeft dus een impact, soms op manieren die we ons nog niet realiseren zoals het bovenstaande voorbeeld. Elke keer dat we kiezen voor duurzaamheid boven goedkope massaproductie, is een stap naar een betere wereld voor iedereen.

Het Kiezen van Bewuste Alternatieven en Waar te Letten

Denk ook eens aan de kleding die je draagt. Wanneer je kiest voor goedkope, massaal geproduceerde kleding, draag je indirect bij aan de vervuiling van waterwegen en bodems in landen ver weg van ons eigen huis, zou je denken, maar dat is niet waar. Want we zijn niet ver verwijderd van stikstofuitstoot die de luchtkwaliteit in onze woonomgeving direct beïnvloedt. Het kan invloed hebben op jouw gezondheid, op de gezondheid van je kinderen en op de luchtwegen van ouderen in je buurt. En dan heb ik het nog niet over alle ecosystemen.

“Zo gaat kleding die in westerse landen wordt weggedaan vaak naar landen als Ghana en Chili, ziet de Rli. In Chili wordt ieder jaar zo’n 50.000 ton aan westerse kleding ingevoerd. Daarvan belandt 80 procent in de woestijn. In Ghana wordt de kleding via het riool gedumpt in de zee. Ook belanden de kleren op illegale vuilnisbelten. De kleding wordt vervolgens verbrand, waarbij veel schadelijke stoffen vrijkomen.” bron nu.nl

In Nederland kun je dit soort massale producten aantreffen in diverse winkels, waaronder:

  1. Discountwinkels en dollarwinkels: Winkels zoals Action, Xenos, Big Bazar en soortgelijke discountwinkels bieden vaak een breed assortiment aan goedkope producten, inclusief veel goederen die uit China geïmporteerd zijn.
  2. Online marktplaatsen: Online platforms zoals AliExpress en Wish zijn bekend om hun enorme assortiment aan goedkope producten, vaak direct uit China verzonden.
  3. Grote warenhuizen en supermarkten: Soms kunnen grote winkelketens en warenhuizen goedkopere producten van Chinese makelij in hun assortiment hebben, vooral als het gaat om elektronica, kleding en huishoudelijke artikelen.

Conclusie: Onze Actie Telt!

Niemand is perfect, maar laten we stilstaan bij onze dagelijkse gewoonten, deze heroverwegen, bewustere keuzes maken en beseffen dat onze acties een directe invloed hebben op ons leven en dat van anderen. Door bewust te consumeren en te kiezen voor duurzame alternatieven, kunnen we samen een betere toekomst vormgeven voor de hele wereld.