Non-dualiteit is de flow tussen het aardse en het hemelse

Ik voelde me door Patrick Kicken uitgenodigd om tijdens het interview mijn kwetsbare kracht te laten zien. Video staat onder dit artikel. In het gesprek vertel ik openlijk over het pad wat ik bewandel. Door mijn filosofie en ervaringen laat ik een ander geluid horen dan de meeste andere non-dualiteit leraren die hij geïnterviewd heeft. Veel spirituele mensen vergeten de persoonlijkheid, noemen het ego, alsof het iets slechts is of iets buiten hen. Maar je persoonlijkheid is even belangrijk als je ziel, het is namelijk één. Je ziel kan niet bestaan zonder je persoonlijkheid.

Het gaat bij mij om de flow en daarmee het samengaan van het aardse en het hemelse. Ik ben daarom altijd op zoek naar de balans tussen mijn persoonlijkheid en het grotere geheel. Dat maakt mij het gelukkigst. Ik kan dan in mijn authentieke kracht en grootsheid leven. Hierover heb ik al het een en ander geschreven, ik zal de link van mijn website onder deze pagina zetten. Hieronder wil ik mijn verhaal tijdens het interview wat verduidelijken.

Ik vertelde tijdens het interview dat ik op een avond, tijdens een therapieweekend, met een groep samen kwam waarbij er een setting werd neergezet waar iedereen zijn radicale emoties kon herbeleven. Dit was echter zo’n heftige ervaring voor mij, dat ik mijn controle volledig verloor. Door iemand die me zag trillen werd ik midden in de groep gezet waar de dame stond die deze setting had bedacht. Toen ik naast haar stond voelde ik dat mijn bewustzijn zich vernauwde, daarna ben ik mijn bewustzijn verloren.
Ik bleek naar mijn diepste wond met mijn bewustzijn te zijn gegaan, maar het was te overweldigend. Later hoorde ik dat ze me had geholpen om terug in mijn lichaam te komen en toen ik terug was werd ik erg levendig en stroomde vreugde en licht door mijn wezen wat goed voelbaar was voor de groep.

Het mechanisme van het verlaten van mijn lichaam was echter zo sterk, dat het me jaren (na deze avond) koste om hier echt goed bewustwording over te krijgen.

In die jaren bezocht ik twee Satsang bijeenkomsten en luisterde ik thuis naar guru’s die vertelden dat het leven een maya of illusie was. Dat leek in eerste instantie een uitkomst, een escape van mijn lijden. Echter, na enige tijd veroorzaakte het luisteren daarna dat ik totaal van mezelf loskwam en geen contact meer kon maken met de persoon die terug keek in de spiegel. Ik moest toen weer terugkomen in mijn lichaam en herboren worden. Deze integratie heeft jaren in beslag genomen en gaat nog altijd verder. Het heeft mij veel wijsheid en kracht gegeven die ik nu deel met de wereld.

Door mijn heftige ervaringen kwam ik er achter dat non-dualiteit leraren hilarisch genoeg leven in dualiteit en daarmee leven ze in hun eigen bubbel.

Als de werkelijkheid een eenheid is, hoort alles bij die eenheid, dus ook onze persoonlijkheid en ons lichaam.
In zijn groei naar eenheid zoekt ons bewustzijn juist ervaringen en zaken op die niet geïntegreerd zijn en verlangt naar ons licht. Het leven op aarde brengt ons juist de confrontatie met deze zaken, hier komen we de dingen tegen de we nog niet toegelaten hebben in ons bewustzijn: angsten en pijn waarvoor we weg willen vluchten. Die wijzen juist op zaken die gezien willen worden: door er “ja” tegen te zeggen en die liefdevol onder ogen te zien kunnen we groeien naar het eenheidsbewustzijn.
We zullen de eenheid nooit bereiken als we ervoor wegvluchten met de drogreden dat we zo de dualiteit ontstijgen.

Het gros van de leraren beweert dat ze hun persoonlijkheid niet zijn, willen daar in ieder geval niets mee van doen hebben, en leven in hun eigen afgesplitste wereld. In plaats van de eenheid te omhelzen door liefdevol “ja” te zeggen tegen het aardse vluchten ze er van weg. Omdat er veel mensen lijden in de wereld zoeken ze naar een uitweg en luisteren massaal naar deze ontaarde leraren. Voor kwetsbare mensen eindigt dit soms in een psychiatrische instelling, ze zijn te ver afgedwaald van zichzelf. Voor je 40ste levensjaar is het beter om je nog niet met deze materie in te laten, je persoonlijkheid en Ik-kracht ontwikkelen is in deze fase essentieel. Anders stap je de leegte in zonder anker.

In liefde voor de wereld

Echte non-dualiteit daarentegen is het samengaan van aardse en het hemelse. Mijn liefde staat voor het licht tot in het puntje van mijn tenen. Dit doe je voor de liefde voor de wereld, in liefde voor je geest in je lichaam.

Alles bestaat gewoon. Alles wat je voelt en waarneemt hoort erbij, er is geen splitsing. Focus op het leven zelf, niet op ideologieën.

Ontaarde leraren doen dat niet op deze manier vanwege bescherming en veiligheid van het leven. De realiteit is vallen en opstaan en dat hoort bij deze wereld en bij het volwassen worden. Het leven is niet statistisch het beweegt, ervaringen kan je niet grijpen. Je bent het en je bent het niet. Als je vreugde voelt  ben je één met vreugde. Je zegt niet, vreugde stroomt alleen maar door me heen. Het stroomt door je heen, en je kan er in meegaan, omdat je er iets van wil leren. Het is een transformatie proces, iets lost dan op, een oud kinds-deel heelt. Integerheid, proceswerk, delen en oprechtheid is niet altijd makkelijk maar het is de weg van onvoorwaardelijke liefde. “Heb liefde voor alles wat je tegenkomt.”

Afgesplitst

Het leek erop dat ik deze heftige ervaringen van afgesplitst zijn moest meemaken om op een diep niveau te beseffen dat mijn leven hier op aarde is, en te herinneren wie ik echt ben. Ellen, een mens van vlees en bloed, één met mijn hogere zelf. Wijsheid ontstaat door alles wat je hebt meegemaakt in je leven. Maar helaas, niet iedereen krijgt dit inzicht op tijd en daarmee komen ze onbewust in grote problemen.

Want zonder persoonlijkheid (zonder een fysieke vorm) is er alleen maar expansie. Ons lichaam dient als ingang en onze persoonlijkheid geeft expressie waardoor je die openheid kan leven. Dit is een samenwerking tussen het fysieke, het spirituele bewustzijn en de persoonlijkheid, hierin samen vind je harmonie. Dit is authentieke kracht.

Het magische ontstaat wanneer je jezelf toestaat om de volle expressie van jezelf te ervaren. In het licht maar ook in je zogenaamde donkere kanten. Beide paden mag je bewandelen. Je “donkere kanten” zijn alle emoties die je vroeger niet kon uiten en beleven. Je emoties mag je alsnog claimen en daarnaast mag je vieze handen maken dat is onontkomelijk aan het mens zijn, en daarnaast mag je ook volledige expansie ervaren, hoe het voelt om vrij te zijn, te kunnen kiezen, en volle expressie te geven aan wie je bent. En dat komt allemaal samen in jou, en als je dat accepteert en van daaruit vertrekt creëer je magie. Het mens ZIJN wordt dan magisch.

Je persoonlijkheid heeft grenzen nodig, vooral als je hoog gevoelig bent, ligt symbiose om de hoek. Je versmelt met je familie en/of de persoon waar je een relatie mee hebt. Dit veroorzaakt dat je bij jezelf weggaat. Door in gedachte de oude energieën en koorden te doorklieven verbreek je de symbiose en kom je weer in je eigen kracht. Stel je daarbij voor dat je een koord doorknipt, net zoals een navelstreng wordt doorgeknipt.

Dat wil zeggen dat jij en ik geen één zijn. We zijn twee maar wel 1 geheel. Je bent een eenheid met jezelf. We zijn alles, de leegte en de vorm. De geest is bewustzijn/leeg, je ziel is je individualiteit, je lichaam en persoonlijkheid is je vorm. Belangrijk om te weten vooral voor hoog gevoelige mensen is dat we geen één zijn met alles en iedereen maar dat we zijn verbonden met alles en iedereen. Blijf op je eigen landje!

Toen ik tijdens het interview zei dat ik kon voelen (vanaf grote afstand) wat iemand voelt, bijvoorbeeld als iemand flauwviel of pijn had, had ik het over een tijd dat ik niet goed in mijn lichaam geaard was met mijn energie. Ik leefde meer buiten mijn lichaam dan in mijn fysieke lichaam. Als je ziele-energie/licht goed in je lichaam is, dan heb je hier geen tot weinig last van. Je kan je wel voorstellen waarom aarden zo belangrijk is voor ons. Hoe sterker ons licht, hoe minder we last hebben van energieën buiten ons. Onder dit artikel plaats ik een video met een Soul meditation, die je elke dag kunt doen om je ziel meer te laten indalen in je lichaam.

Neem ook voldoende rust zodat je opwinding in je lichaam kan laten rusten na inspanning anders put je je geest en lichaam uit. Volg je eigen tempo op je levenspad, dat tempo is wat jij goed aan kan. Laat alles aan het eind van de dag of afspraak zoveel mogelijk los en stap steeds weer in de leegt en stilte. Dat we overal controle op willen hebben komt voort uit onze mind. Als we vanuit onze ziel willen leven,  moeten we openstaan om te leven vanuit “het niet weten”, dit opent ruimte voor je ziel. Leef zoveel mogelijk vanuit vertrouwen ipv controle/mind. Je kunt hier zijn met alles wat je voelt, er is niets wat je niet kunt voelen. Je kan present blijven en open staan voor alles wat er door je lichaam aan emoties doorvoeld wil worden. Als dit niet lukt, zoek dan hulp hierbij. Vergelijk wat jij doet niet met wat een ander doet, ieder pad is verschillend! Probeer niet ergens in te passen waar je niet in past, kies voor jezelf en zorg heel goed voor je eigen geluk en welzijn.

Lieve groet, Ellen Worm

Ellen is Spiritual life coach, healer, teacher en schrijver op het gebied van (hoog) gevoeligheid & innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde en relaties. Ze organiseert Maandelijks een Online Lichtcirkel. Volg haar via Facebook, YouTube onder haar eigen naam. Spotify onder (The Highly Sensitive Podcast). Of via Instagram @lightworker.eu daarop is ze het meest actief.

www.lightworker.eu