Ik ben OKÉ! Het pad van een (hoog) gevoelig persoon is zelf-acceptatie


De maatschappij is erop gericht alles in hokjes te plaatsen, we hebben voortdurend te maken met stempels en oordelen. Dit is goed en dat is niet goed! Nu stel je iets voor, en nu niet meer want je hebt al tijden niets meer in de buitenwereld gepresteerd! Het geeft heel veel stress als je niet kunt voldoen aan de eisen van de maatschappij. Dat heeft mij heel lang het gevoel gegeven dat ik niets voorstelde. Vroeger was ik een succesvol model, woonachtig in Amsterdam, reisde veel voor mijn werk en privé, was nooit ziek of moe. Totdat ik me steeds slechter ging voelen en steeds minder aan kon. Ik lag vervolgens ruim 2 jaar op bed. Ik kon geen licht en geluid meer verdragen. Alles om me heen was teveel voor me. Mijn lichaam was op en ik voelde niets meer. Mede door vele jaren van therapie ben ik door veel emoties en processen gegaan. Ik kan nu zeggen dat ik het overleefd heb. Maar ik ben er nog niet. Ik heb nog te maken met lichamelijke stress, vermoeidheid en overgevoeligheid. Maar gelukkig heb ook al heel veel achter de rug. Tijden van zware depressie, diepe angsten, gevoel van verlatenheid, eenzaamheid, verdriet, en fysieke pijn heb ik doorstaan. Mijn (hoog) gevoeligheid accepteren is nog steeds een proces van vallen en opstaan.

Het universele hart

Het vraagt om een heel ander leven dan wat ik gewend was. Soms moet je door diepe ervaringen heen zonder te snappen waarom. Nu weet ik mijn pad brengt me naar de kern van mezelf en het leven. Ik mag dit als een geschenk zien, het geeft mijn leven veel diepgang en betekenis. Ik voel nu (mijn) het universele hart en kan mezelf en anderen veel healing bieden. Ik deel mijn ervaringen met degenen die hetzelfde pad van de ziel bewandelen en hoop jullie hiermee een handreiking te bieden.

Oude patronen

In mijn 25 ste levensjaar, nu ruim tien jaar geleden, voelde ik helemaal niets meer. Ik had geen lichaamsgevoel meer en was mezelf compleet kwijt.
Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik ook daadwerkelijk contact kon maken met mijn lichaam en iets begon te voelen. In het begin was er gevoelsmatig vooral heel veel verkramping. Als ik iets begon te voelen dan distantieerde ik direct van mezelf. Dit is een heel lang en hardnekkig proces geweest. Het vertrouwen dat mijn lichaam alles kan voelen was weg. Dit patroon was zo automatische geworden, wat voortkwam uit mijn babytijd, dat ik volle bewustzijn nodig had om dit patroon te kunnen doorbreken. Mijn geest denkt “dit wil ik allemaal niet voelen”, “ik ga er vandoor”, en laat mij Ellen en mijn lichaam in de steek. Die vindt het leven veel te confronterend en probeert mij vaak te betoveren door te zeggen dat het leven een illusie is.

Een verlossende droom

In een heldere droom kreeg ik eindelijk het inzicht wat ik nodig had om verder te komen. In de droom was ik op een spirituele beurs. Ik mocht plaats nemen op een massage tafel waar ik een healing zou krijgen van twee healers. Voor ze begonnen werd mijn geest gevraagd in de hoek te gaan staan zodat ze mijn lichaam konden healen. Terwijl ik daar van een afstandje naar mijn lichaam keek dacht ik “dat gaat je toch niet lukken want ik sta hier” Maar ik vond het wel prima en bleef daar gewoon staan. Dagelijks mediteer ik op deze droom. Op deze manier wordt het beeld in mijn dagelijks bewustzijn steeds duidelijker. Nu kan ik de splitsing waarnemen en dan kan ik direct ingrijpen en mezelf coachen “Ik zie wat er gebeurt “Ik voel mijn voeten op de grond” “Ik kies er nu voor om hier te blijven” , “Ik ga dit doen en een pad voor mezelf creëren op aarde”.

Self fulfilling prophecy

Ik ervoer veel tegenstrijdige delen in mezelf. Zo was er een deel in mijn dat bang was om bewustzijn te verspreiden in de wereld. Bang om daarvoor veroordeeld te worden. Die angst heeft de overtuiging heeft gecreëerd dat het me toch zou lukken. Ik was niet present! Door die overtuiging van angst ontkrachte ik zelf mijn levensenergie.
Dit zijn allemaal hele subtiele innerlijke waarnemingen waar je je alleen maar bewust van wordt als je heel veel tijd alleen door brengt. Lichamelijke destructieve gevoelens en destructieve gedachten gewaarworden om ze vervolgens niet te veroordelen maar juist te verwelkomen is de manier om ze te helen.
Het vraagt om veel oplettendheid als ik dit gedrag plotseling weer waarneem in mezelf. Het gaat erom dat ik dit gedrag niet veroordeel maar het als het ware verwelkom en omarm. Dit deel wil mij in wezen beschermen, het voelt zich de bevrijder. Er is nog zoveel onwetendheid over destructieve gedachten en gevoelens. Al je destructieve gedachten en emoties mag je toelaten in je bewustzijn, kijk ernaar en laat ze weer wegvloeien.

Empathie

Mensen die nooit een depressie hadden of door een moeilijke innerlijk proces zijn gegaan begrijpen je niet. Velen denken zelfs dat je thuis niets zit te doen. Terwijl je keihard aan het werk bent met jezelf.
De weg van de ziel heeft bar weinig te maken met de maatschappij. De ziel heeft geen agenda. Meer mensen beginnen in te zien dat het focussen op prestatie in de buitenwereld geen geluk brengt en zoeken naar een duurzaam geluk. Niet altijd vrijwillig; maar vaak door een crisis raak je geconfronteerd met grote angst, woede, wanhoop of verdriet. Dit haalt je volledig uit je evenwicht en haalt alles in je leven overhoop.

Het is mijn hardheid wat mij blokkeert

Op momenten dat ik me niet zo goed voel en juist alle liefde nodig heb, word ik hard voor mezelf. Dan denk ik, “ik kan nooit meedoen met de rest die een baan heeft en een druk familie leven of zichtbare grote dingen doen.”
Ik voel me dan klein en onwaardig en geïsoleerd van de rest van de wereld. Ik wil mezelf (soms) nog het liefst ergens in persen waar ik niet in pas. En daarmee pijnig ik mezelf. Dat terwijl er hele diepe processen werkzaam zijn in mij die alle tijd en aandacht nodig hebben. Het werkt allemaal maar averechts als ik zo hard ben voor mezelf. Alsof ik een baas heb die achter me aanzit met een stok, van je doet het niet goed, je moet sneller…..

Wat de meeste mensen niet voelen is dat ze al compleet zijn! Geen baan of uiterlijke prestatie maakt hier enige verandering in. Wanneer je alle tegenstrijdigheden in jezelf gevoelens van angst, minderwaardigheden er allemaal laat zijn en omarmt ga je dit ook echt zo ervaren. Dit is de enige weg naar echt geluk! Niets in de buitenwereld kan jou dit geven alleen jijzelf. Totale acceptatie van wie jij bent inclusief jouw schaduwzijden is zelf-healing. Ik heb mijn schaduwzijde/harde kant in mij een naam en een plaats gegeven. Als ze intern weer iets wreeds tegen me roept zeg ik: “Hallo harde Tessa.” “Ik zie jou kern van pijn!” En dan stuur ik liefde naar de plek waar ik een kussen voor haar heb neergelegd. Gebruik hiervoor niet je eigen naam maar een andere.

Zelfacceptatie

Mensen die de “oude” jij nog kennen zullen je niet meer kunnen volgen, want je bent veranderd. We leven in een wereld van dualiteit dat is een natuurwet. Man-vrouw, goed-slecht, dik-dun, ver of dichtbij. Wees dus niet bang dat mensen je niet mogen als je meer van jezelf laat zien, dit is gewoon een gegeven. Mensen vinden je geweldig en weer andere zijn je tegenstanders. Sommige mensen kijken vanuit dualiteit naar je. Weet dat dit in feite onpersoonlijk is, het een kan gewoon niet zonder het ander bestaan. Als jij jezelf leert accepteren zal alles veel gemakkelijker worden.
Als je beste vriendin waar je veel van houdt, geen baan heeft en ziek thuis zit dan voel je alleen maar compassie. Geen haar op je hoofd die denkt ”Wat is zij een aansteller zeg, ze had ondertussen al veel verder moeten zijn”
Als ik aan dit beeld denk voel ik compassie voor mezelf terug komen. Word ik weer opnieuw mild voor mezelf en ben ik stapsgewijs op weg om mijn beste vriendin te worden. Door zelf acceptie kan je op den duur je eigen kracht weer voelen.

Bidden

Houd dagelijks contact met je innerlijk kind en bied het je vertrouwen aan. Ga in gesprek met je innerlijk kind. Koop een knuffel die voor jouw kind representatief staat, en vertel het: “Je bent OKÉ zoals je bent!”. “Ik houd van jou”. “Je bent het belangrijkst op de hele wereld”. “Met al je intense emoties en kracht ben je welkom bij mij”. Op die manier zet je een liefdesveld neer voor jezelf zodat negatieve invloeden van binnenuit (innerlijke criticus) en van buiten (maatschappij) niet of nauwelijks invloed meer op je heeft. Stel je daarbij voor dat je Hogere Zelf je omhult met zijn armen voor je lichaam en daarmee een geborgen halve cocon vormt waardoor je niet zo open staat voor andere energieën. Maak hier een bid oefening van voordat je naar buiten gaat! Ga pas naar buiten zodra je je hart voelt stromen voor jezelf en de wereld!

Deze geleide meditatie door mij ingesproken (in het Engels) helpt je om thuis te komen bij jezelf! https://youtu.be/3PHzOsPUk38

Lieve groet, Ellen Worm

info@lightworker.eu