Beschadigd

Je krijgt veel kritiek over je heen als model. Ik heb dat jaren persoonlijk opgevat en dat maakt je onbewust tot een slachtoffer, van iets wat niets met de waarheid van doen heeft.

Als iemand zo’n pijnlijke opmerking naar jou maakt dan zegt dat meer over haar zelfbeeld. Want Iemand die bewust in het leven staat, tevreden is over zichzelf zou nooit zo’n beledigende opmerking maken. In feite heeft dus niemand schuld want degene die de opmerking maakt reageert vanuit haar eigen onzekerheid en pijn. De mode wereld heeft een  beeld in de wereld gebracht dat modellen graad mager moeten zijn. Dit gaat buiten alle proporties van menselijkheid.

Toen ik 21 jaar oud was ik hier heel gevoelig voor. Ik nam kritiek heel erg persoonlijk en voelde mij vaak niet goed genoeg. Een vrouwelijke tv persoonlijkheid, had tijdens een opdracht grof kritiek uitgesproken over een groep modellen die haar personeel uit een casting geselecteerd had waar ik ook bij zat. Ze cancelde de hele groep meiden omdat ze ons ‘Lompe koeien” vond. Dit kregen we telefonische te horen van het modellenbureau. Nu zie ik haar op tv, zwaar gebotoxt, erg onzeker over haar gewicht en dan denk ik,  “Jeetje had ik dit toen maar geweten” dan weet ik zeker dat het minder hard was aangekomen.

Beschadigd

Beschadigde meiden en jongens komen helaas vaak in de modellenwereld terecht omdat ze vaak in hun jeugd ook in een wereld zaten waar ze niet gezien of niet genoeg geliefd werden. Ze zijn dit klimaat gewend, zoeken onbewust weer een harde wereld op. Dit voelt vertrouwd voor ze. De pijn van steeds weer afgewezen te worden als individu word zo dus herhaald keer op keer. Hierdoor word het trauma steeds groter de wond steeds dieper wat vroeg of laat leidt tot grote problemen.

Geliefd

De buitenwereld is niet stabiel. Je bent nooit verzekerd van de voortdurende erkenning van een ander. Dat is in de modellenwereld precies zo. Het ene moment word je veel gevraagd, maar je ligt er ook zo weer uit. Dit is heel verwarrend en pijnlijk voor een model die hier haar eigenwaarde aan ontleend. Daarom moet je steeds ” werken” om je portie erkenning  en goedkeuring te ontvangen. 

Hierdoor raak je ongemerkt steeds een beetje meer van jezelf verwijderd. 

Je bent vervreemd geraakt van jezelf. Je bent zo georiënteerd op de buitenwereld voor goedkeuring en bevestiging dat het vinden van een innerlijk anker van rust veel moeite kost. Dit is de innerlijke wond die je met je  meedraagt.

Al die jaren heb je zo je best gedaan om geliefd en gewaardeerd te zijn maar degene die het belangrijks is JIJ-jezelf heb je in de kou laten staan. Stop met jezelf te zoeken in de buitenwereld maar keer naar binnen. Ontferm je over jezelf. Word je eigen vader en moeder en geef jezelf de liefde en geborgenheid die je bij je ouders hebt gemist. 

Hoe is het nu echt om een model te zijn….

Om een plek te veroveren in de modellenwereld heb je veel wilskracht nodig. Er zijn duizenden meiden die graag modellenwerk willen doen. Al vroeg zag ik dat er in deze wereld niets vanzelf ging. Als model moet je niet alleen mooi zijn en de perfecte maten hebben. Als je voordoende werk wilt genereren moet je  goed kunnen netwerken. Wat betekend dat je overdreven aardig moet zijn tegen iedereen. Ik zag deze gemaaktheid veel gebeuren om mij heen, vooral bij de modellen die veel werk hadden. Op jonge leeftijd word er dus al heel veel van je gevraagd. Waar je eigenlijk hoort te puberen rond je 18 de om je eigen grenzen en persoonlijkheid te ontwikkelen, wordt je ontwikkeling nu stopgezet en zelfs beschadigd.

Waar je nu in terecht bent gekomen is een wereld die alleen maar draait om hoe je eruit ziet en hoe aardig je bent, in een milieu waar  je word behandeld als een nummer. Je hebt totaal geen eigen inbreng en een eigen mening word meteen met de grond gelijk gemaakt. Voor jou honderd anderen. Je maakt jezelf dus heel klein maar aan de buitenkant moet je uitstralen alsof je bruist van de zelfvertrouwen.

De modellenwereld is een oppervlakkige wereld. Het ene moment boeken ze je volop en loop je alle shows, heb je leuk contact met een ontwerper en het volgende moment hoor je van je bureau dat ze je niet meer willen boeken. Ze snuiten even in je alsof je een tissue bent en ze gooien je weer weg zonder een bedankje!

Je kan deze snelle oppervlakkige industrie niet veranderen. Maar wel zou ik graag meiden inspireren om een goede balans te vinden in zowel het uiterlijke als het innerlijke aspect. Als je eigenwaarde ontwikkeld, weet waar je grenzen liggen. 

Op die manier ben je niet meer zo afhankelijk van goed keuringen en complimentjes van anderen en kan je voor jezelf gezonde keuzes maken met wie je wel of niet in zee wilt gaan.

Het is ook belangrijk dat je beseft dat je in feite tijdelijk een rol speelt  ‘als model’ en dat je geen ‘model bent’, dan kan je alles beter in zijn perspectief zien.

Liefs Ellen