HSP: Hoe ga je om met je kostbare energie?

Toen ik jaren terug was ingestort kon ik alleen nog maar voor mezelf zorgen. Het was niet makkelijk want ik was altijd erg druk met werk en sociale contacten. Ik leefde op de automatische piloot en vroeg mezelf nooit iets af. Daardoor ben ik te vaak over mijn grenzen gegaan. Wat uitmondde dat ik tot niets meer in staat was. Door mijn vermoeidheid heb ik moeten leren wat echt belangrijk voor mij is. Mijn vermoeidheid zie ik daarom steeds meer als een vriend, omdat het me helpt om dieper in mezelf te kijken. Waardoor ik de tijd heb om mezelf te helen van oude wonden. Niets is meer vanzelfsprekend omdat ik elke dag keuzes moet maken wat ik wel en niet kan. Maar vooral: Wat wil ik met mijn kostbare energie doen?  Daarmee strip ik alles terug tot de essentie. Als ik die vermoeidheid niet had dan zou ik veel sneller weer terug in je oude “doe” modus zijn gestapt en doe je dingen die er helemaal niet toe doen. Prioriteiten stellen is echt nodig als je wilt leven zoals jij het liefste wil. Je activiteiten terug brengen naar 20% naar wat er echt toe doet in je leven, en vandaar uit langzaam uitbreiden naar 100% leven zoals je ten diepste wilt en bij je past.

We moeten veel te veel van onszelf. En zeg nou zelf?  Is die verjaardag en naar iedereen zijn pijpen willen dansen nou zo leuk? Nee, het is doodvermoeiend zelfs. Je gevoel in het hier en nu is jou leidraad. Zo simpel is het leven!  Alle verhalen van wat zou moeten om het plaatje compleet je maken is een illusie. Kom los van oude denkbeelden over hoe het leven eruit zou moeten zien. Het leven word daarmee zo veel makkelijker en leuker.

Echt waar! Veel minder doen is (vaak) de oplossing en dat is onze sleutel tot ontspanning en heling. Alleen maar bezig zijn om te herstellen na een (verplichte) sociale gebeurtenis is geen leven. We mogen veel liefdevoller en zachter naar onszelf worden. Een leven creëren die past bij een sensitief persoon. Dat is vaak een leven die er heel anders uitziet dan hoe de meeste mensen leven. Deze levensstijl is nodig om gezond te blijven. Eentje die echt bij ons past en ons gelukkig maakt. Dat is ons geboorterecht. Als ik om me kijk hoeveel mensen een hart infarct krijgen en overlijden op jonge leeftijd dan schrik ik. Al die regels, al dat moeten van onszelf is zo ongezond voor lichaam en geest.

Als jij je leven gaat veranderen stuit je op veel weerstand van je omgeving. Hun mening is oké maar je moet je daardoor niet laten stoppen. Neem jezelf bloed serieus en ga door met waar je mee bezig bent, namelijk een leven creëren die in 1 lijn staat met wie jij bent en waar je voor staat. Niets in jou leven zal veranderen als jij niet achter het stuur gaat zitten en de route zelf bepaald. Je bent geen bijrijder dus kom van die bijrijders stoel vandaan….

Alles wat je dacht te moeten in je leven mag je achter je laten. Bevrijd jezelf van het eeuwige, oude lijstje in je hoofd en ga terug naar voelen wat er echt toe doet. Dat is vaak zo simpel: als jezelf goed voelen in dit moment. Vraag jezelf nu eens af:  “Wat heb ik op dit moment nodig?” En handel daarna. Het zijn vaak zulke eenvoudige dingen als, een frisse neus halen, een lekker lunch klaarmaken of even een rust pauze nemen. Bloemen kopen om je huis gezellig te maken. Voel zelf maar wat je nodig hebt of blij van word.

Zelfliefde

Denk niet te groot. Je hoeft bijvoorbeeld geen liefdes relatie te hebben om je compleet en goed te voelen. Voel dat je nu  prima alleen bent en dat alles er al is. Het gaat om jou binnenwereld en alles vanuit vrede en ontspanning kunnen doen. Datgene wat jouw een fijn gevoel geeft in dit moment, dat is jouw uitdaging. Je mag je naar binnen keren en je aandacht daar laten. De belangrijkste sleutel naar authenticiteit is een leven die van jou is. Niet het leven van iemand anders, of wie je dacht te moeten zijn. En de waarheid is zoveel eenvoudiger dan het leven met al zijn gedoe en regels, hoe alles zou moeten zijn. Een leven vanuit vrijheid vraagt om duidelijke keuzes te maken! Uiteindelijk maak je die keuze voor meerdere mensen want iedereen heeft hier baad bij. Wees heel zorgzaam voor jezelf en je innerlijk kind met al zijn emoties. Vooral als we oude, zware energieën die we als kind hebben geabsorbeerd uit onze omgeving willen loslaten. Hebben we veel inkeer en rust nodig, zodat we ons zielenlicht kunnen ontvangen en leven vanuit lichtheid en openheid. Dat is wat de meeste lichtwerkers hier komen doen, ons verleden helen en een lichtbaken zijn voor anderen.

Laat “de wereld” voor wat het is met al zijn problemen. Vrede eerst begint van binnenuit. Uiteindelijk worden we dan mensen die de wereld echt iets te bieden heeft. Niet vanuit prestatie drang maar vanuit een manier die op een heel natuurlijk manier bij jou past zonder moeite! Je doet je naasten een grote gunst. Echt waar! Al begrijpen ze je nu nog niet, ze zullen je dankbaar zijn dat jij voor jezelf hebt gekozen. Ze zullen profijt hebben van het pad wat jij al belopen hebt. Daarmee word het voor hun makkelijker om deze weg ook te gaan, want jou voetsporen staan energetische gegrift in de oplossing.

Het grootste geluk voor mij als een hoog gevoelig persoon is een leven vanuit ontspanning waarbij ik mijn eigen weg kan bepalen. Ik denk dat dat het grootse geschenk is dat ik mezelf kan geven in een samenleving waar alles draait om meer doen en meer hebben.

Warme groet,

Ellen Worm