De illusie van de modewereld

“Letterlijk 100% van de beelden in modetijdschriften is gefotoshopt. Proberen om een onbewerkte foto er doorheen te krijgen, is onbegonnen werk. Er is altijd wel ‘iets’ dat afleidt in een foto en dat moet en zal dan weggewerkt worden.” Aldus een anonieme fotoshop-pro.

Letterlijk niets is wat het lijkt 

Alle bewerkte foto’s van gezichten en lichamen geven een ontevredenheid wat nog nooit zo groot is geweest. Het eigen lichaam vergelijken met ideale, gefotoshopte ideaalbeelden moet wel tot ontevredenheid lijden omdat we nooit kunnen voldoen aan een gemanipuleerd beeld. Via sociaal media en de modebladen word je dus onderworpen aan psychische chirurgie. Want wanneer een ander heel nauw omschrijft wat de gewenste normen zijn, of het nu gaat om je lengte, centimeters, vorm, een bepaald goed gedrag, begin je te denken dat je onaanvaardbaar, dik, zwak, niet goed genoeg bent zoals je bent. 
Omdat we allemaal bloot worden gesteld aan de belachelijke normen van het uiterlijk in de media en modebladen onderga je vanzelf psychische chirurgie. Vooral in de modellenwereld ontkom je er niet aan.

Ideeën over schoonheid en perfectie kunnen een zware impact hebben op zowel mannen als vrouwen

Het ideale lichaam volgens mode ontwerpers is maatje paspop. Het gaat er hun voornamelijk om tijdens een fashion show dat de kleding spreekt en niet het model. Als kleding te strak zit om een bepaald lichaamsdeel zoals borsten of heupen leid dit af van het kledingstuk. Een extreem dun model past immers alles. Een High fashion Model is daarom enkel een lopende kleerhanger. In de modellenwereld gaat het duidelijk niet om het welzijn van mens. Helaas snappen ze blijkbaar nog steeds niet genoeg hoeveel impact ze hebben op de rest va de wereld.

Onrealistisch schoonheidsidealen

We hebben iets tegen vet gekregen. Geen vet mag in de weg zitten. Door herhalende beelden van dunne lichamen zijn we  gaan denken dat deze beelden realistische zijn.  Duidelijk beseffen de meeste van ons niet dat modellen topsport moeten verrichten om  er zo uit te kunnen zien. Minder dan 5% van de vrouwen hebben een lichaam die de reclame en media als ideaal beoordeeld.

EenVictoria Secret model zei ooit: “Als Angel train je als een atleet. Je hele manier van denken, je hele manier van doen, alles staat in het teken van het perfecte lichaam voor de catwalk show en fotoshoot.” 

Schoonheidsidealen zijn van alle tijden. Het is niets nieuws dat we onszelf vergelijken met anderen. Wat wel nieuw is de technische manipulatie van de idealen. Het huidige schoonheid ideaal is onrealistische, omdat het gefotoshopt is. Met enkele muisklikken worden grote en kleine veranderen aangebracht. Veel van dit soort beelden vergroot onvrede over ons uiterlijk.

Hoe een perfect lijf eruit hoort te zien is per land verschillend. In de VS is de ideale vrouw lang, dun, heeft ze grote borsten, lang haar, een strak figuurtje en dit alles in gezonde toestand. Dit alles leidt tot een gigantisch hoeveelheid vrouwen die aan plastische chirurgie hebben gedaan: in 2013 waren dit maar liefst 15,1 miljoen procedures. Dit getal is nog steeds stijgende. In China gaan ze wel erg ver. Daar wordt de standaard gehanteerd dat je alleen mooi kunt zijn als je niet meer dan 50 kilo weegt.

Echte schoonheid “Mooi van binnen en van buiten”

Gelukkig zien we stilaan een kleine veranderde mentaliteit in modetijdschriften. Af en toe worden foto’s geplaatst van mooie, normaal uitziende vrouwen met maatje 42 en een klein buikje. Ik noem maat 42 omdat dit de gemiddelde confectie maat is onder de Nederlandse vrouw.

Ik wil laten zien dat schoonheid heel divers is. Prik graag door de illusie heen die de media en modellenwereld ons voorschotelt. Dit om een reëel beeld te scheppen voor oa  jonge meiden. Deze meiden raken beschadigt door de beelden van super dunne modellen.

Er is geen stereotype voor wat mooi is. Een mooi persoon voor mij is iemand die zichzelf is en zichzelf kan omarmen ongeacht zijn zogenaamde tekortkomingen. Deze mensen stralen een tevredenheid uit met zichzelf en het leven, juist dit maakt hun heel aantrekkelijk. Alles mag er zijn en daarom zijn ze puur. Weten wie je bent en wat je de wereld te geven hebt is je grootste geluk!

Geloof mij maar “daar kan geen plastische chirurgie & botox tegenop”.

Wees je jezelf, er zijn al genoeg andere!

Liefs Ellen